понеделник, 14 септември 2015 г.

Френско намигване или пилешко печено с чушки и сос бешамел

Обикновеното пилешко печено получава страхотен вкус, благодарение на живописния слой от нарязани зелени и червени чушки, подправени с букет от ароматни зелени подправки, чесън и индийско орехче. Сосът бешамел придава невероятен млечен привкус на ястието с френско намигване, а финалния щрих от ементалова коричка апетитно приканва към опитване и кулинарна наслада.
Блюдото е подходящо за обяд или вечеря в семеен или приятелски кръг. Възможно е да се приготви от предния ден в йенски съд, като до поднасянето се съхранява под капак в хладилник. Преди поднасяне се ръси с Ементал и се затопля във фурна до запичане на Ементала.
Приятен апетит!   

Необходими продукти за 6-8 порции:
3 зелени чушки, почистени от семената
3 червени чушки, почистени от семената
2 глави лук, ситно нарязани
2 скилидки чесън, ситно нарязани
8 с.л. олио
6 парчета пилешки гърди, обезкостени и без кожа
2 с.л. брашно
2 с.л. нарязан пресен магданоз
2 с.л. нарязан пресен риган
250-300 мл пилешки бульон

Необходими продукти за сос бешамел:
450 мл прясно мляко
½ глава лук, не се реже
малко индийско орехче
малко пресни стъбла от магданоз
4 зърна черен пипер
1 дафинов лист
20 г краве масло
2 с.л. брашно
1 с.л. сметана
сол и черен пипер

2 яйца, разбити
сол и черен пипер
½ ч.л. индийско орехче
150 г сирене Ементал*


Начин на приготвяне на сосът бешамел:
Млякото се слага в тенджера заедно с лука, индийското орехче, магданозените стъбла и зърната черен пипер. Кипва се, но без да завира.
Огънят се намаля. Продуктите се оставят да киснат 10 минути. Прецежда се.

Прави се светла запръжка: маслото се разтапя в тенджера с дебело дъно, добавя се брашното и се бърка непрекъснато на умерен огън 1 минута.

Сваля се от огъня. Постепенно се добавя млякото в запръжката. Всяка следваща порция се прибавя, когато предишната е добре усвоена.

Сосът се връща на огъня и си бърка, докато кипне.
Вари се на тих огън 2-3 минути.
Добавя се сметаната и подправките.


Начин на приготвяне на пилешкото печено:
Чушките се режат на кръгчета.
Запържват се в тиган с 4 с.л. от олиото за 10 минути, докато омекнат.
Изваждат се от тигана с решетеста лъжица в отделен съд.
Слагат се лука и чесъна и се задушава 5 минути, до омекване.
Изваждат се от тигана и се смесват с чушките.

В тигана се добавя останалото олио.
Пилешкото се реже на парчета по 2,5 см и се слага в тигана.
Пържи се 5 минути или до златисто.
Постепенно се добавя брашното и се бърка непрекъснато на умерен огън 2 минути.
Прибавят се зелените подправки и бульона.
Кипва се и се сваля от огъня.

В дълбок съд с вместимост 2,5-3 литра се нарежда ред чушки и лук.
Отгоре се слага пилешкото, а най-отгоре – останалите чушки.

В отделен съд се разбива соса бешамел с яйцата, солта, черния пипер и индийското орехче.
Излива се върху месото.

Ръси се с настърган Ементал.
Пече се в загряна до 180˚ фурна за 35 минути. 


* Ако нямате в момента сирене Ементал, може да го замените с качествен кашкавал.
.

2 коментара:

Мъх каза...

Много добра идея с добавката на чушки, Вещице!

The witch каза...

Благодаря, Мъхче.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.