понеделник, 5 октомври 2015 г.

Пилешко печено с домати и патладжан

Кога друг път, ако не сега, когато пазарът изобилства от пресен патладжан във всичките му разновидности?! Опитайте тази рецепта, която измислих и приготвих тези дни, изкушена от топчестия лъскав зеленчук, завладял сергиите на усмихнати продавачи по есенните пазари. Избрах един по-специален сорт патладжан. Има много големи, кръгли плодове; бели, с бледо виолетови оттенъци. Месото е бяло, компактно, с много малко семки.
Обикновеното пилешко месо е в топла приятелска прегръдка с патладжанови и доматени шайби, за да се получи колоритно, деликатно и леко подкиселено блюдо с розмаринов ароматен завършек.
  
Необходими продукти:
1,200 кг пилешки гърди
4-5 с.л. олио
400 г патладжан, бял, без семки
400 г домати
150 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
стръкчета пресен розмарин


Начин на приготвяне:
Патладжанът и доматите се режат на шайби с дебелина около 1 см.
Патладжановите шайби се осоляват, подреждат се изправени в съд и се оставят 30 минути да изтече горчивия сок.
Пилешките гърди се запържват в тиган с олио от двете страни.
В същата мазнина се запичат и патладжановите шайби.


В йенски съд с вместимост 2,5-3 литра се подреждат ред пилешко, ред патладжан, ред домати като леко се застъпват.
Ръси се със сол и черен пипер на вкус.
Залива се със 150 мл пилешки бульон.
Поставят се стръкчета пресен розмарин.
Пече се 30 минути под капак в загрята до 180˚ фурна.

.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.