понеделник, 19 октомври 2015 г.

Пица Лахмаджун

В своята национална кухня всеки народ по света има своя собствена рецепта за пица. Турската кухня не е изключение. Всъщност Лахмаджун изначално не е турско ястие, рецептата е заимствана от арабите. В превод от арабски език наименованието означава „месо с хляб”. В основата на това популярно източно блюдо е деликатен и хрупкав хляб с плънка от месо и зеленчуци, овкусени с подправки и билки.  Традиционно месото трябва да е ситно накълцано агнешко или телешко, а пицата да се пече в каменна пещ, но може да се приготви с мляно месо в домашна съвременна фурна. Ще внесете ли ориенталки полъх на вашата трапеза?

Необходими продукти за 4 блата с диаметър 28 см:
200 мл хладка вода
2 с.л. олио
350 г брашно
2 ч.л. сол
½ кубче мая

Необходими продукти за плънката:
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. зехтин
500 г белени домати
1 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
300 г телешка кайма
½ ч.л. кимион
1 жълта чушка
1 червена чушка
1 шепа обезкостени черни маслини
150 г бяло сирене
1 с.л. сушена мащерка
2-3 люти чушлета
 

Начин на приготвяне на блата:
Брашното се пресява в широка тава.
В кладенче в средата се сипва разтворената във водата мая и олиото, а в периферията – солта.
Меси се гладко тесто.

Начин на приготвяне на плънката:
Лукът и чесънът се белят и се режат на ситно.
Запържват се в 1 ч.л. зехтин, докато омекнат.
Добавят се доматите на парчета и доматеното пюре.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

В тиган се загряват 2 с.л. зехтин.
Каймата се пържи около 5 минути.
Подправя се със сол, черен пипер и кимион.

Чушките се режат на четири по дължина, почистват се от семките, измиват се и се режат на ленти.
Сиренето се реже на кубчета.

Оформяне на пицата:
От ¼ тесто се разточва кръг с диаметър 28 см върху набрашнена повърхност.
Пренася се внимателно в намаслена тава за печене на пица.
Разпределя се ¼ от доматения сос, каймата, чушките, маслините и сиренето.
Ръси се със зехтин и мащерка.

Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за 7 минути.
Преди сервиране се аранжира с люти чушлета.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.