понеделник, 9 ноември 2015 г.

Италиански специалитет с български диалект

Ново в Сребърно вретено
Коледни диадеми за малки и/или непораснали дами
Размер на цялата декорация 10/5 см. 

Повече информация тук: https://www.facebook.com/SilverSpindleArt/
  
Пица с варено яйце, суджук и чубрица
За почитателите на популярния италианския специалитет, предлагам една пица с типично български вкус – на чубрица и суджук. Освен с нашенския аромат и вкус, се надявам да привлека вниманието ви и с непретенциозните необходими продукти и лесния начин на приготвяне. Ще опитате ли с мен?

Необходими продукти за 4 блата с диаметър 26 см:
200 мл хладка вода
2 с.л. олио
350 г брашно
2 ч.л. сол
½ кубче мая

Необходими продукти за плънка:
3-4 варени яйца
150-200 г суджук
1 шепа обезкостени черни маслини
8 с.л. доматена паста
сол и черен пипер на вкус
чубрица на вкус
кашкавал за поръсване


Начин на приготвяне на блата:
Брашното се пресява в широка тава.
В кладенче в средата се сипва разтворената във водата мая, олиото и солта.
Меси се гладко тесто.
Покрива се с мека кърпа и втасва 1 час на топло място.

Начин на приготвяне на пица:
Яйцата се режат на тънки филийки в специална резачка.
Суджукът се реже на тънко.
Обезкостените маслини се разполовяват.

Четвърт от тестото се разточва върху набрашнена повърхност до кръг с диаметър 28 см.
Пренася се внимателно в намаслена тава за печене на пица.

Всеки блат се маже с по 2 с.л. доматена паста.
Редят се яйчени колелца, суджук и маслини.
Подправя се с чубрица.
Ръси се с малко кашкавал.

Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за 7 минути.
Сервира се топла.

Препоръки:
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно към тестото, ако е необходимо, отколкото течност.  
Тавичките за пица и долната страна на блатовете се набрашняват добре, за да се избегне залепване и за да се получи хубава хрупкава коричка при печенето. 

Тавичките купих от обикновено „магазинче-левче” за 5 лв. всяка. Незаменими са при печенето на пица заради тънко дъно, което позволява бързо и хрупкаво изпичане.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.