понеделник, 7 декември 2015 г.

Кифлички с конфитюр и макова поръска

Кифличките, приготвени у дома винаги са вкусни и апетитни. Домът ухае изкусително и напомня за топлината и уюта на бабината кухня. Е, вярно е, че тестените закуски не са здравословни, но едно напомняне веднъж в месеца няма да нанесе непоправими промени в нашата фигура и здравословен хранителен режим, нали?

Опитайте многократно изпитаното тесто за фантастични закуски на кулата. Приятен апетит!  

Необходими продукти за 1,5 кг тесто:
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар
1 с.л. сол
1 пак. (40 г) прясна мая
6 ч.ч. (840 г) брашно

1 бурканче домашен конфитюр от сини сливи
1 белтък за намазване


Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.

Разделя се на две еднакви части.
Всяка част се разточва на тънка кръгла кора.
Реже се на 12 сектора.
В широката част се поставя 1 с.л. конфитюр и се навива на руло.
Кифличките се редят в тава, покрита с хартия за печене.
Втасват още 30-40 минути на топло.

Мажат се с белтък.
Ръси се с маково семе.
Пече се при 180°C за 25-30 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио. 


От посочената доза тесто се получават 14 24 броя кифлички.
Източник за тестото: http://www.pelinchef.com/2009/05/pamuk-pogaca.html



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

8 коментара:

Мария каза...

Вещичке, и аз съм фен на кифличките, всякак ги обичам :)
Чуднички са станали!

Курсове по английски език каза...

Страхотна рецепта!

Анонимен каза...

Може би кифличките са 24 /2х12/

Анонимен каза...

Вещичке, може и да умееш да готвиш, но в сметките никаква те няма.:)))
Как така правиш два тестени кръга, разделяш всеки един от тях на 12 части и накрая получаваш общо 14 кифлички?)))
Тук се получи както при рогчетата от 80-те години на миналия век.
Дано не си допуснала подобни грешки и при пропорциите за необходимите продукти.)))

The witch каза...

Мария, благодаря за милите думи. Радвам се, че кифличките ти харесват. До скоро.

The witch каза...

Грешка на бързите пръсти. Вместо "2" съм натиснала "1" и така се е получило "14", вместо "24".
Благодаря за доброжелателната забележка.
До скоро!

Aneliya Popova каза...

Страхотно изкушение! Мерси за рецептата

The witch каза...

Анелия, сърдечно благодаря!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.