събота, 31 януари 2015 г.

Супа от праз с картофи и моркови

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”
Ден 6
Днес предлагам на вниманието ви две рецепти за супички с праз. В едната той е в компанията на маслини, а в другата компанията с по-широка – картофки и моркови. Надявам се да ви се усладят.

Необходими продукти:
2 стръка праз
1 морков, голям
1 дафинов лист
3 картофа
1 с.л. ориз
½ връзка магданоз
1 с.л. краве масло


Начин на приготвяне:
Празът се реже на тънки колелца, морковът и картофите – на ситни кубчета.

Празът и морковът се варят в подсолена вода с 1 дафинов лист.
Когато морковът поомекне се слагат картофите и ориза.
На финала се подправя с магданоз и масло.
Супата се сервира с топла.


Източник: Чолчева, П. Съвременна готварска книга, рецепта 292, С., 1966, с. 125-126.

За правилен избор: Празът може да бъде намерен по пазарите и в магазините почти през цялата година, като най-популярен е през есента и зимата. Избират се стръкове с чиста бяла част без петна и загнивания и купувачът трябва да се увери, че краят му е прав и не по-широк от 4 см в диаметър. По-едрият праз има груба структура, жилав е и не е толкова приятен за хапване. Горните листа трябва да бъдат зелени, хрупкави и да изглеждат свежи. Най-крехък е по-дребният до среден размер праз.

Топлите участнички в поредното ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”






Ден 6 Супа от праз с картофи и морков

Ден 7 Чорба от праз със сирене



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.

петък, 30 януари 2015 г.

Супа от праз с картофи


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”
Ден 5
Необходими продукти:
2 стръка праз
2-3 с.л. олио
1 с.л. брашно
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1 литър гореща вода
4 картофа
сушена чубрица
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко

Начин на приготвяне:
Празът се почиства и нарязва на ситни колелца.
Задушава се до омекване в олиото.
Прибавя се брашното и се запържва.
Слага се червеният пипер, разбърква се и веднага се налива горещата вода.

Щом възври се добавят нарязаните на кубчета картофи.
Къкри на тих огън до готовност.
Сваля се от огъня и се ароматизира с чубрица на вкус.

Яйцето и млякото се разбиват в отделна купа.
Към тях постепенно се добавя от супа при непрекъснато бъркане, за да не се пресече яйцето.
Когато температурата на двете смеси се уеднакви, застройката се сипва в тенджерата със супата.



Източник: Чолчева, П. Съвременна готварска книга, рецепта 293, С., 1966, с. 126.


Топлите участнички в поредното ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 зимни зеленчукови супи”






Ден 5 Супа от праз с картофи


Ден 7 Чорба от праз със сирене



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.