понеделник, 30 март 2015 г.

Вита баница с мая

Опитайте тази рецепта за вита баница с мая. Имам разрешението на Николина от За хората и пиците да я публикувам в моя блог. Страхотна е, получава се много вкусна и апетитна баница. Изпитала съм я многократно в кулата. А вие ще пробвате ли?

Необходими продукти:
500 г брашно
250 мл топла вода
½ кубче (20 г) прясна мая
2 яйца 1 яйце и 1 жълтък за намазване
50 мл олио
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
За плънката: 
250 г сирене
100 г масло 


Начин на приготвяне: 
Маята се разтваря със захарта в топлата вода. Оставя се да се активира за 10-15 минути.

Едното яйце и белтъкът на второто се разбиват в купичка.
Брашното се пресява в купа.
В кладенче в средата се сипва активираната мая, яйчената смес и олиото.
В периферията се ръси солта.

Замесва се меко и гладко тесто, покрива се и се оставя да втасва около 1 час или до удвояване на обема.
Втасалото тесто се премесва, покрива се и отново се оставя да втасва около 1 час или до удвояване на обема.
  
Тестото се дели на четири части.
Всяка част се разточва на много тънка правоъгълна кора.
Маже се с ¼ от разтопено масло и се поръсва равномерно с ¼ от натрошеното сирене.
Навива се на руло, усуква се и издърпва леко.
Завива се в тавичка.

Оставя се да почине около половин час.
Намазва се с разбития жълтък.
Фурната се включва на 170° и веднага се слага тавата с баницата.
Когато се надуе, фурната се включва на 180°. 
Пече се до готовност.






Ако моите творения ви харесват, моля харесайте страничката на Сребърно вретено във Facebook (клик тук). Така ще имате възможност да следите нови продукти и промоции. 
 
Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен!
.

понеделник, 23 март 2015 г.

Магическа торта

Днес ви предлагам изпитано вълшебство – едно обикновено тесто се превръща в трислойна торта. В действителност това е една от най-лесните, но и една от най-изненадващите торти, които някога съм правила. Вкусът й е лек и деликатен; със сигурност ще ви заплени. Когато ми попадна рецептата, бях едновременно скептично настроена, изненадана, провокирана. Ако се вгледате отблизо в парче торта, ще видите три ясно изразени слоя. Вероятно ще си помислите, че приготвянето й е сложно и изисква отделно приготвяне на блат и яйчен крем. Ни най-малко! Това наистина е вълшебна торта и това, което се случва, е чиста магия. Най-трудното нещо, което трябва да се направи, е да се приготви тесто от посочените продукти – за около 15 минути, да се изсипе в подходяща тавичка за печене,  да се постави във фурната и магията се случва.
 
Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл

4 яйца, със стайна температура
¾ ч.ч. (150 г) захар
125 г краве масло, разтопено
1 ампула ванилия Д-р Йоткер
¾ -1 ч.ч. (120 - 140 г) брашно
500 мл прясно мляко

пудра захар за поръсване преди сервиране


Начин на приготвяне:
Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват на гъст крем и се оставят настрана.

Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване.
Добавят се маслото и ванилията и се разбърква с миксер 1-2 минути.
Слага се брашното и отново се миксира.
Постепенно се сипва млякото и се миксира до хомогенна смес.

Разбитите белтъци се прибавят на порции като се разбърква с шпатула.
Сместа се изсипва в покрита с хартия за печене тавичка с размери …/… см.
Пече се в загрята до 160°С фурна за 50 минути или докато горната част стане златиста.
Тортата се охлажда.
Ръси се с пудра захар преди сервиране.


Варианти на Магическата торта: http://www.jocooks.com/category/bakery/magic-cakes/


Разгледайте моя цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари. 

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен. 
.

вторник, 17 март 2015 г.

Пастет от червени чушки с орехи и сухари


Рецептата е от специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 супер лесни ястия с по 4 продукта всяко”.

Необходими продукти:
300 г печени чушки
7 скилидки чесън
7 сухара
140 г смелени орехи
7 с.л. олио
4 с.л. оцет
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Чушките се режат на едро.
Скилидките чесън се наситняват.
Сухарът се начупва на по-дребни парченца.
Всичко се слага в блендер заедно с орехите, олиото, оцета и солта.
Блендира се до гладък пастет.
Пастетът се охлажда в хладилник за минимум 30 минути. 


.

понеделник, 16 март 2015 г.

Запеканка с картофи и праз

Днешното ястие не е толкова фотогенично, колкото е лесно и бързо за приготвяне. Но това остава на втори план, след като рецептата е подходяща за разнообразяване на менюто за разделното хранене в кулата. Ще опитате ли?

Необходими продукти за 4-6 порции:
800 г картофи
2 стръка праз
200 г синьо сирене
450 мл готварска сметана
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се на тънки шайби и се пускат за 5 минути във вряща вода. Изваждат се и се изцеждат.

Празът се реже на парченца с дебелина 2 см и се бланшира във вряща вода за не повече от минута.
Отцежда се и се подсушава.

Половината картофи се нареждат на равен пласт в йенски съд.
Върху тях се изсипва бланшираният праз.
Добавят се останалите картофи.
Най-отгоре се нареждат нарязаните парченца сирене.
Подправя се със сол и пипер.
Залива се със сметаната.

Пече се 1 час в предварително затоплена до 180° фурна, докато картофите омекнат и добият златист цвят.
За да не загори ястието, може да се покрие с алуминиево фолио за част от печенето.

Източник: Специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 супер лесни ястия с по 4 продукта всяко”.


.

понеделник, 9 март 2015 г.

Пилешка Салтимбока

С днешната рецепта участвам в конкурса на "foodpanda" и Блоговодител Съвременната женственост - съчетание на сила и грация.
Мисля, че рецептата се вписва в концепцията на темата, защото ястието е бързо и лесно за приготвяне, изглежда красиво и елегантно, ухае примамливо, радва небцето с нежно и вкусно усещане. Съвременната жена е именно това - забързана и дейна, но красива,елегантна, ухаеща и нежна.
Foodpanda е най-голямата международна онлайн платформа за поръчка и доставка на храна (клик тук). Вече цяла година България е част от марката. Foodpanda предлага точен избор на ресторант, от който да се поръча, съобразен с адреса и кулинарните предпочитания на клиента, при това с възможност за онлайн плащане.
Блоговодител (клик тук за страницата на сайта) е чудесната възможност да се избере рецепта за съботно-неделното меню, когато разполагаме с повече свободно за кулинария време. разполага с детайлна търсачка, което значително улеснява всеки, решил сам да приготви храната си и да изненада близките си с домашни ястия.
„Салтимбока” е италиански начин на приготвяне на пържоли и в буквален превод означава „скачай в устата”. Оригиналният й вариант представлява телешка пържола, върху която с клечка за зъби са закрепени парчета прошуто и лист салвия. Запържва се леко в зехтин, след което се задушава в бяло вино.
Рецептата е от специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 супер лесни ястия с по 4 продукта всяко”. Предлагам ви една лесна за изпълнение идея, за която не са необходими специални кулинарни умение и засукани продукти. Насладете се на това блюдо с мен.


Необходими продукти:
40 г масло
4 пилешки филета
4 тънки резена пушена шунка (прошуто)
1 лимон
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Пилешките филета се запържват в маслото.
Подреждат се в тавичка за печене.
Върху всяко филе се поставя резен прошуто и кръгъл лимонов резен.
Със супена лъжица се разпределя маслото, останало от пърженето.
Подправя се с черен пипер.

Пече се в загрята до 180° фурна около 30 минути.
Сервира се веднага, като се залива с по една лъжица от соса, останал в тавата.


Забележка: Не съм забравила солта, не се тревожете. Няма нужда от солене, предвид използването на прошуто.

Бъдете различни, изненадайте приятели, подарете спомен!
Магазинче Сребърно вретено (клик тук)
* Мартенички-гривни за оригинален и запомнящ се акцент в мартенския стайлинг на малки и големи дами.
* Мартенички-висулки за уникален щрих в украсата на дома през месец март.
.

понеделник, 2 март 2015 г.

Свински врат с червен фасул и соев сос

Това е една вкусна и лесна за изпълнение рецепта за блог предизвикателството на Bonduelle и Kikkoman. За приготвянето на гарнитурата към стековете на фурна използвах една консерва с червен фасул - стерилизиран продукт, богат на фибри, подходящ както за готвени ястия, така и за салати. Подправих с безглутенов соев сос Тамари - Kikkoman  соев сос е известен в Япония като подправка и се използва като такъв в продължение на векове. Получи се апетитна прегръдка. Насладете й се.

Необходими продукти за 4 порции:
600 г свински врат, обезкостен
2-3 с.л. олио
черен пипер на вкус

За гарнитурата:
2 с.л. олио
2 глави лук
1 глава чесън
1 люта чушка
1 червена чушка
1 зелена чушка
60 мл червено вино
4 с.л. доматена паста или кетчуп
1 ч.л. захар
150 мл вода


Начин на приготвяне:
Месото се реже напречно на мускулните влакна.
Получават се стекове с дебелина 1,5-2 см.
Подправят се с черен пипер и сол.
В тиган се загряват 2-3 с.л. олио.
Стековете се пържат на силен огън от всяка страна, за да се запечатат.
Подреждат се в тавичка, която се покрива с алуминиево фолио.
Пече се в предварително загрята до 170° фурна 15-20 минути.

Лукът, чесънът и лютата чушка се режат на ситно.
Червената и зелената чушки се режат на ивици.
Всичко се задушава в тигана от пърженето на стековете, като се добавят 2 с.л. олио при необходимост.
Сипват се виното и течността от консервата (излезе около 200 мл).
Добавя се доматената паста, соевият сос, захарта и се разбърква.
Слага се отцеденият фасул и 150 мл вода.
Къкри на тих огън 10 минути.


Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.