понеделник, 27 април 2015 г.

Печено пиле и грах по френски

Това сочно пиле по френски е лесно за приготвяне и може да се сервира с картофи и задушени в масло цели моркови за празничния неделен семеен обяд. Цитирам анотация на рецепта Печено пиле по френски (рецепта № 1 в раздел Основни ястия от птици и дивеч) от списание „Уверени в кухнята”. Аз приготвих ястието по точните указания, но сервирах с различна от предложените гарнитура. Спрях се на рецепта Грах по френски от същата поредица. Много вкусно се получи. По желание се „поднася” с приятна френска музика на компания в тесен семеен и приятелски кръг.

Необходими продукти за печено пиле по френски, за 4-6 порции:
15 г масло       
1 с.л. зеленчуков бульон
1,6 кг цяло пиле
сол
черен пипер
3-4 скилидки чесън
12 стръка розмарин
12 стръка мащерка
200 мл пилешки бульон
2 с.л. бяло вино или бренди за аромат по желание
2 с.л. течна сметана

Необходими продукти за грах по френски, за 8 порции:
25 г масло
2 връзки пресен лук (1 глава кромид лук)
2 скилидки чесън, счукан
450 г замразен грах (консервиран грах)
100 г пушен постен бекон, нарязан на кубчета
2 клончета джоджен (1/2 ч.л. сух джоджен)
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне на печено пиле по френски:
Фурната се загрява до 200°.
Маслото се разтапя в голям тиган за пържене.
Пилето се запържва от всички страни за 5 минути.
Коричката ми трябва да стане златисто-кафява.
Прехвърля се в огнеупорен съд.
Сосът от пърженето се запазва.

Пилето се подравя със сол и черен пипер.
Във вътрешността и под бутчетата се втъкват скилидки чесън, розмарин и мащерка.
Залива се с 100 мл пилешки бульон и се захлупва.
Задушава се във фурна 45 минути.
Капакът се маха и се пече още 15 минути.

След като се извади от фурната, пилето се прехвърля в затоплена чиния за сервиране. 
Докато се приготви сосът, се държи на топло в леко загрята фурна.

Запазеният в огнеупорния съд сос се прехвърля в тигана.
Налива се останалия пилешки бульон и се кипва, като непрекъснато се бърка.
Бърка се докато намалее наполовина или се сгъстява леко с царевично нишесте.
Оставя се леко да изстине и се добавят сметаната и алкохола за аромат.
Сосът се поднася в малка сосиера.

Начин на приготвяне на грах по френски:
Маслото се разтапя в тенджера.
Бялата част на пресния лук се реже на едро. (Главата кромид лук се реже на ситно.)
Слага се в маслото и се пържи за кратко.
Добавя се чесънът и се пържи още 30 секунди.

Слага се грахът, беконът и клончето джоджен в тенджерата.
Подправя се с малко сол и пипер.
Захлупва се и се вари на тих огън 10-15 минути до омекването на граха и лука.
Аз използвах домашно консервиран грах, който е почти готов за консумация. Затова задуших лука до готовност, добавих чесъна за 30 секунди и накрая сложих граха за не повече от 5 минути. Но последното зависи от качеството на консервирания грах.
Междувременно зелените пера на лука се режат на ситно.
Точно преди поднасяне се маха клончето джоджен и се прибавят перата към граха.
.

понеделник, 20 април 2015 г.

Канелони с пиле, царевица и рукола

Ако сте почитатели на италианската кухня, ви препоръчват днешната рецепта. Крехко пилешко филе си партнира с царевичка сред страхотното ухание на розмарин, мащерка, риган и копър. Апетитен финален щрих доставя запечената коричка от настърган ементал. Надявам се да съм предизвикала вашия интерес.

Необходими продукти за 6 порции:
600 г пилешко филе
Зехтин
1 стрък праз
60-70 г рукола
1 белтък
300 г царевица от консерва
¼ ч.л. сух розмарин
½ ч.л. суха мащерка
½ ч.л. сух риган
1 с.л. пресен копър
сол и черен пипер на вкус

250 г канелони
500 мл доматен сок
3-4 с.л. доматена паста
60 г настърган ементал

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се реже на ситни кубчета. Това е важно условие, предвид участието му в плънка за канелони.
Запържва се в тиган и се отделя в дълбока купа настрана.

Празът, нарязан на шайби, се запържва до омекване в същата мазнина.
Прибавя на нарязаната на ситно рукола и се бърка 1 минута.

Поохладените праз и рукола се прибавят към пилето.
Слагат се белтъкът, царевицата, подправките.


Канелоните се пълнят с плънка с помощта на чаена лъжичка.
Подреждат се в намазнен йенски съд с размери 18/29 см. Получават се две реда.
Залива се със смесените доматена паста и сок.

Пече се в предварително нагрята до 200° фурна за 30 минути под капак.
Поръсва се с настърган ементал и се запича още 10 минути без капак.



Ако моите творения ви харесват, моля харесайте страничката на Сребърно вретено във Facebook (клик тук). Така ще имате възможност да следите нови продукти и промоции. 

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен!
.

понеделник, 13 април 2015 г.

Плодов чийз

Рецепти за чийзкейк има в изобилие. В повечето случай те са сходни, но всеки държи на своята и я смята за правилната. Случайно попаднах на рецептата, която предстои да ви представя,  в старо и позабравено списание. Тъй като изпробвах успешно останалите тортени предложения, реших, че е дошъл редът и на тортата Плодов чийз.
Преди това малко история… Общоизвестно е, че чийзкейкът идва от Америка или по-точно от Ню Йорк, но истината е, че историята му започва много по-отдавна.

Първият десерт от този род е направен на остров Самос в Древна Гърция в 2000 г. пр. Хр., което прави този десерт на повече от 4000 години. Тогава е смятан за основен енергиен източник за тялото и има доказателства, че е даван на атлети на първите олимпийски игри през 776 г. пр. Хр. Също така е бил използван за празненства и сватби като основен десерт и е замествал гордо днешните сватбени торти.

Първата написана рецепта за чийзкейк е от Древна Гърция през 230 г. сл. Хр. и се е състояла от брашно, мед и чийз, изпечен в кръгла форма.

Историята на десерта продължава до ден днешен благодарение на римляните, които след превземането на Гърция не само, че добавят нови продукти към рецептите, но благодарение на тях рецептите стигат до Европа. В различните страни всеки добавял различни продукти и десертът е имал все по-нови и нови рецепти и имена, докато след ХІХ век не добива вида и вкуса какъвто го знаем днес.

След като европейците започват да имигрират към Америка, отнасят много от рецептите към Ню Йорк и там настъпва последната, но не на последно място промяна в продукта – добавянето на Филаделфия крема сирене и бити белтъци. В Ню Йорк през ХІХ век всеки ресторант предлага различен топинг чийз кейк и така до днешни времена.

Ако запитате нюйоркчанин, отговорът би бил, че те са направили първия оригинален чийз кейк. Това би било истина, ако се пренебрегне факта, че имигрантът от Германия Arnold Reuben, който е заинтригуван от десерта на едно вечерно парти, започва да експериментира с рецептата, докато не постига качеството на неповторимия Ню Йорк Чийз Кейк.

Необходими продукти за блат с диаметър 26 см:
1 чаша с вместимост 240 мл
¾ ч.ч. (70 г) захар
1 яйце
2 с.л. (90 мл) кисело мляко
1/4 ч.л. сода бикарбонат
40 мл олио
½ ч.ч. (70 г) брашно
¼ ч.л. бакпулвер
½ пак. ванилова захар

Необходими продукти за чийз крем:
250 мл течна подсладена сметана
2 пак. (250 г) крема сирене
100-150 г захар
2 пак. желатин
150 мл прясно мляко

1 банан
3 киви
1 портокал
цели черешки от сладко - Конфитюр от череши


Начин на приготвяне на блата:
Захарта и яйцето се миксират.
Добавя се шупналото със сода кисело мляко.
Слага се олиото и смесеното с бакпулвер брашно.
Ароматизира си с ванилия.
Сипва се във форма за печене с хартия за печене на дъното.
Пече се в загрята на 170° фурна 25 минути.

Начин на приготвяне на чийз крема:
Сметаната се разбива с миксер, като се оставя полутечна.
Към нея се прибавя крема сиренето и захарта. Миксира се.
Желатинът (1 ½ пак.) се разбърква с 9 с. л. студена вода, оставя се да набъбне. Залива се с горещото прясно мляко и се разбърква. Прибавя се към сметаната.
Кремът се прибира в хладилник, за да се стегне наполовина.


Сглобяване на тортата:
Блатът се поставя в чиния за сервиране. Намазва се с конфитюр.
Около блата се стяга тортен ринг. Кремът се разпределя равномерно.
Оставя се в хладилник до окончателно стягане на крема.

Рингът се сваля.
Плодовете се режат на тънки шайби.
Украсява се.
Половин пакетче желатин се разтваря в 50-70 мл студена вода, оставя се да набъбне. Загрява се в микровълнова фурна на слаба мощност до пълното му разтваряне, без да се допуска загряване и завиране.
Разтвореният желатин се разпределя с четка върху плодовете.
Тортата се прибира в хладилник.

Източник: Списание "Журнал за жената", бр. 30, 2006 г.
Други съблазнителни предложения от същото списание:
.

понеделник, 6 април 2015 г.

Соленки от старата тетрадка на Тили

Днес ви предлагам една доказала своя успех във времето рецепта за соленки. Имам я от Тили (В кулинарния свят на tillia), която ми разреши да публикувам тук. Надявам се по този начин рецептата да стигне до повече хора. Благодаря!
Моят принос към сполучливата рецепта на Тили: посочвам количеството на необходимите продукти в грамове, освен в чаени чаши, както е при Тили, и предлагам още по-бърз начин за охлаждане на тестото.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл

2 ч.ч. (240 г) + 3 ч.ч. (360 г) брашно
1 ч. л. сол
200 г свинска мас
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче амонячна сода
2 яйца
150 г сирене
150 г кашкавал

Начин на приготвяне:
Амонячната сода се слага в киселото мляко и се разбърква.
В купа се пресяват 2 ч.ч. брашно и солта.
Добавят се омекналата на стайна температура свинска мас, киселото мляко с амонячната сода, едно яйце и един белтък, настърганите сирене и кашкавал.
Бърка се с лъжица.

Постепенно се добавя останалото брашно до получаване на меко тесто.
Тестото се прехвърля на набрашнена повърхност и се оформя на топка с леко премесване.
Поставя се в купа, покрива се с найлоново фолио и престоява в хладилника 2 часа или във фризер 30 минути.

Охладеното тесто се дели на 4 части.
Всяка част се разточва на кръгла кора с дебелина 5 мм, разделя се на 16 сектора.
Секторите се навиват на руло от широката част към върха.
Нареждат  се в тава с хартия за печене.
Намазват се с разбития жълтък.
Ръси се с маково семе.
Пече се в предварително загрята на 180° фурна.

Получават се 3 тави с размери 40/33 см.

Източник: http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2014/01/blog-post_22.html



 Ако моите творения ви харесват, моля харесайте страничката на Сребърно вретено във Facebook (клик тук). Така ще имате възможност да следите нови продукти и промоции. 

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен!


.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.