понеделник, 25 май 2015 г.

Мексиканска запеканка

Кой казва, че готвенето е трудно или скучно? За мен то е един много лесен и вкусен начин да се разтоваря от обичайните задачки. Освен това, което е много важно в кулата, чрез апетитните блюда доставям гастрономическа радост на магьосниците. Вие ще разнообразите ли менюто си с това вкусно и лесно за приготвяне ястие?


Необходими продукти за 6 порции:
½ глава лук
½ глава целина
1 червена чушка
1 зелена чушка
500 г бекон
½ ч.ч. масло
5 с.л. брашно
2 ч.ч. готварска сметана, течна
1 кг замразена царевица, размразена
сол и черен пипер на вкус
магданоз


Начин на приготвяне:
Лукът се реже на ситно.
Обелената целината се реже на кубчета.
Чушките се почистват от семките и се режат ивички.

Беконът се режена парченца и се запича в сух тиган.
Лукът, чушките и целината се запържват в разтопеното масло до омекване.
Добавя се сметаната.
Сипва се царевицата и част от бекона.
Подправя се със сол и пипер.

Прехвърля се в ейнска тава с размер 18/29 см.
Ръси се с останалия бекон и магданоза.
Пече се в загрята до 180°фурна за 30-45 минути.


Източник: Специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 превъзходни ястия на фурна”.
.

понеделник, 11 май 2015 г.

Пиле по португалски

Не зная какво е португалското в тази рецепта, но според специалното издание „Златната колекция” на списание „Кулинарен журнал”  - „50 апетитни ястия с пиле, пилето е сготвено по португарски тертип. Като отместим настрана това съмнение, рецептата е лесна и сполучлива, а ястието се отличава с приятен аромат и вкус. Ще пробвате ли? Храната трябва да бъде сервирана вдигаща пара – така я предпочита носът. Ако е студена, всичко остава само за езика, а той не е от най-чувствителните инструменти. Яжте, докато още можете да усещате и с носа си вкусното блюдо! Вслушайте се в полезния съвет на Огюст Ескофие и няма да съжалявате (справка тук)!

Продукти за 4 порции:
4 с.л. зехтин
8 пилешки горни бутчета
2 глави лук
3 скилидки чесън
440 г домати от консерва
8 печурки
½ ч.ч. пилешки бульон
2 с.л. доматена паста
черен пипер на вкус
2-3 стръка магданоз


Приготвяне:
Половината зехтин се загрява в тенджера на умерена температура.
Бутчетата се пържат по 2-3 минути на всяка страна или докато покафенеят.
Месото се изважда в чиния и се оставя настрана.

В тенджера се загрява 2 с.л. от зехтина.
Наситненият лук се задушава за 5 минути.
Прибавя се наситненият чесън и се готви още 1 минута.

Пилето се връща в тенджерата.
Прибавят се отцедените и смачкани на пюре домати, нарязаните гъби, бульонът и доматената паста. Оставя се да заври.
Температурата на котлона се намалява и ястието къкри около 30 минути.
Подправя се на вкус с черен пипер и нарязан на ситно магданоз.
.

понеделник, 4 май 2015 г.

Кашкавалени топчета с бяло вино и макова поръска

Предлагам ви рецепта с мултифункционално предназначение. Днешните кашкавалени топчета са подходящи за прибавка към следобеден чай, за елемент от парти меню или просто за прихрупкване между две основни хранения. Опитайте този нежен кашкавален вкус с деликатна винена нотка и лек чеснов щрих, богато поръсен с маково семе.

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл
2 ч.ч. (280 г) брашно
1 пак. бакпулвер
½ ч.л. сол
1 ч.л. чесън на прах
100 г настърган кашкавал
½ ч.ч. (120 мл) бяло вино
1-5 с.л. (60-65 г) краве масло, размекното


Начин на приготвяне:
Брашното, бакпулверът, солта и чесънът на прах се смесват.
Прибавя се размекнатото масло, виното и кашкавалът.
Замесва се меко тесто.
Оформят се топчета (получават се около 35-40 бр.), овалват се в маково семе.
Подреждат се в тава (40/33 см), покрита с хартия за печене.
Пече се в нагрята до 200° фурна за 12-14 минути.


.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.