понеделник, 27 юли 2015 г.

Пица с червен лук и маслини

Лесно, бързо, вкусно…. Кой казва, че пица без кашкавал и месо не се получава? В кулата редовно похапваме такъв вид пица във въглехидратния ден от разделния хранителен режим, който спазваме. Рецептата е от специално издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 супер лесни ястия с по 4 продукта всяко”. Ще се престрашите ли?

Необходими продукти за 6 блата с диаметър 28 см:
300 мл хладка вода
3 с.л. олио
525 г брашно
2 ч.л. сол
½ кубче мая

Необходими продукти за плънка:
75 мл олио
500 г червен лук
75 г черни маслини без костилки
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне на блата:
Брашното се пресява в широка тава.
В кладенче в средата се сипва разтворената във водата мая, олиото и солта.
Меси се гладко тесто.
Покрива се с мека кърпа и втасва 1 час на топло място.

Начин на приготвяне на плънката:
Червеният лук се обелва и нарязва на тънки полумесеци.
Задушава се бавно в тиган с олиото, като се разбърква често.
Когато омекне, се сваля от котлона и се подправя със сол и пипер.


От тестото се разточва кръг с диаметър 28 см върху набрашнена повърхност.
Пренася се внимателно в намаслена тава за печене на пица.
По желание се разпределя 1-2 с.л. доматена паста или кетчуп върху всеки блат.



Задушеният лук се разпределя равномерно върху блатовете.
Върху лука се слагат маслини.


Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за 7 минути.
Сервира се топла.


Препоръки:    

Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно към тестото, ако е необходимо, отколкото течност.  
Тавичките за пица и долната страна на блатовете се набрашняват добре, за да се избегне залепване и за да се получи хубава хрупкава коричка при печенето. 

Тавичките купих от обикновено „магазинче-левче” за 5 лв. всяка. Незаменими са при печенето на пица заради тънко дъно, което позволява бързо и хрупкаво изпичане.
.

понеделник, 20 юли 2015 г.

Летни зеленчуци с картофен чеснов крем



Днешната рецепта имам от специалното издание „Златната селекция на Кулинарен журнал” – „50 подбрани ястия по средиземноморски”. Всъщност предлагам ви рецепта 2 в 1. Може да приготвите само зеленчуците на фурна като самостоятелно лятно ястие. Може да направите картофения чеснов крем като добавка към апетитна пържолка през всеки един от сезоните. Приятен апетит!


Необходими продукти за летни зеленчуци на фурна, 4-6 порции:
2 патладжана
2 тиквички
3 чушки
1 глава кромид лук
½ връзка розмарин
½ връзка мащерка
5 скилидки чесън, разполовени
сол на вкус
млян черен пипер на вкус
5-8 с.л. зехтин
300 г домати

Необходими продукти за картофен чеснов крем, 4-6 порции:
500 г картофи
4 скилидки чесън
6 с.л. зехтин
1 с.л. бял балсамов оцет
60 мл вода от варенето на картофите
няколко стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус

За аранжиране:
3 скилидки чесън
1 с.л. зехтин


Начин на приготвяне на картофен чеснов крем:
Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на едри кубчета.
Заедно с 4 скилидки чесън се варят в подсолена вода около 20 минути.
Варените заедно картофи и чесън се пасират.
Добавя се оцетът, нарязана на ситно мащерка и 6 с.л. зехтин.
Овкусява се със сол и черен пипер.

Начин на приготвяне на летни зеленчуци на фурна:
Зеленчуците се почистват и си измиват.
Патладжанът, тиквичките и чушките се режат на едри парчета.
Кромидът се бели и си реже на полумесеци.
Зелените подправки се измиват и с изключение на няколко стръка мащерка, които се отделят, се режат на едро.
Подготвените зеленчуци се сипват в голяма тава.
Прибавят се 5 разполовени скилидки чесън и зелените подправки.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Слагат се 5-8 с.л. зехтин.
Доматите, нарязани на тънки филийки се разпределят отгоре.
Пече се около 45 минути в предварителна загрята до 170˚ фурна.

Останалите 3 скилидки чесън се нарязват на ситни кръгчета и се запържват в 1 с.л. загрят зехтин.


Зеленчуците се сервират с картофения крем и се аранжират със запържения чесън.

.

понеделник, 13 юли 2015 г.

Панделки от тиквички и портокал

Принцеса Тиквичка все още наднича сред колоритните пазарни сергии. Насладете й се под формата на добавка към апетитна лятна вечеря или като леко диетично ястие.  Тази гарнитура може да се приготви и в последния момент. Трябват й само 10 минути за подготовка и 4 минути за приготвяне.

Необходими продукти за 6 порции:
450 г млади тиквички
1 портокал
50 г краве масло
сол на вкус


Начин на приготвяне:
Тиквичките се стържат на едро ренде заедно с кората.
Кората на портокала се остъргва без бялата част.
Маслото се стопява в широк тиган.
Тиквичките и портокаловата кора се слагат в тигана.
Обърква си и си пържи 1 минута, докато тиквичките започнат да пускат пара.


Веднага се прехвърля в чиния, посолява се на вкус, декорира се с резен портокал и стръкче пресен магданоз и се сервира.

.

понеделник, 6 юли 2015 г.

Тарталети с лешници, бадеми и боровинки



За първи път приготвям тарталети. Плениха ни със своята златиста масленохрупкава купичка, изпълнена с пухкава белтъчена база и апетитни късчета лешници, бадеми и сушени боровинки. Опитайте тази рецепта за неустоимо вкусни тарталети.


Необходими продукти за 6 тарталети с диаметър 12 см:

За тестото:
200 г брашно плюс още за поръсване
2 жълтък
100 г пудра захар
120 г краве масло, размекнато
2 ч.л. ром

За пълнежа:
50 г едросмелени лешници
50 г едросмелени бадеми
50 г сушени боровинки
2 пъти по 75 г пудра захар
4 белтъка


Начин на приготвяне на тестото:
Брашното, жълтъците, пудрата захар, маслото и ромът се слагат в купа.
Миксират се с приставки за месене на тесто.
Оформеното тесто се слага в найлонова торбичка.
Оставя се в хладилника за 10 минути.

Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност.
Изрязват се кръгове с диаметър, достатъчен, за да покрие дъното и стените на формичките.
Тестото се полага във формичките и се притиска внимателно с пръсти.
Дъното се набожда с вилица и се посипва с половината от боровинките.
Отново се оставя в хладилника за 10 минути.

Фурната се загрява до 160°.
Тавата за печене се поставя във фурната, за да се загрява*.

Начин на приготвяне на пълнежа:
Лешниците и бадемите се смесват с половината пудра захар в малка купичка.
Добавя се останалата половина от боровинките.
Белтъците и останалата захарт се разбиват на твърд сняг в голяма купа.
Към белтъчената смес внимателно се прибавя сухата смес и се разбърква с лъжица.

Пълнежът се разпределя във формите с тесто.
Ръси се с парченца сухи плодове, филирани бадеми или друга ситна украса.
Пече се в нагорещената тава 25-30 минути.


* Тавата за печене се нагорещява предварително, защото така тестото на дъното на тарталетите ще се изпече равномерно. 


.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.