Пири-пири е пикантен португалско-африкански сос, подобен на табаско. Приготвя се от лимон, червена чушка и люти чушлета. Може да се съхранява с бурканче с винтова капачка в хладилник. Така ще издържи една седмица. Опитайте тази ароматно-пикантно магия.
Необходими продукти за 4 порции:
2 с.л. олио
2 пилешки гърди без кожа
1 глава лук, нарязан на полумесеци
3 домата, нарязани на ситно
1 пащърнак, нарязан на пръчици
1 морков, нарязан на пръчици
1 пръчица канела
сол
черен пипер, млян
1 червена чушка, нарязана на
колелца
1 жълта чушка, нарязана на колелца
Необходими продукти за сос Пири-пири:
получават се точно 3 с.л.
сокът на 1 лимон
1 червена чушка
2 малки червени люти чушки, без
семената, наситнени
1 с.л. зехтин
щипка сол
Начин на приготвяне на соса:
Първо се приготвя сосът.
В тенджера се слагат лимоновия
сок, червената и лютите чушки.
Кипва се, захлупва се, вари се на
тих огън 10 минути.
Добавя се зехтин и сол.
Пасира се до гъста паста.
В голяма тенджера се нагрява
олиото.
Пилешките гърди, цели или на
порции, се запържват от всички страни до златисто и се изваждат настрани.
В тенджерата се слага лукът,
доматите, пащърнакът, морковите, канелената пръчица, солта и черни пипер.
Месото се връща в тенджерата и се
сипва 200-300 мл вода.
Кипва се и се добавя 1 с.л. сос
Пири-пири.
Захлупва се и се вари на тих огън
30 минути.
Добавят се чушките и още 2 с.л.
сос Пири-пири.
Захлупва се и се вари на тих огън
още 30 минути.
Източник: Списание „Уверени в кухнята”