понеделник, 31 август 2015 г.

Пиле Пири-пири

Пири-пири е пикантен португалско-африкански сос, подобен на табаско. Приготвя се от лимон, червена чушка и люти чушлета. Може да се съхранява с бурканче с винтова капачка в хладилник. Така ще издържи една седмица. Опитайте тази ароматно-пикантно магия.

Необходими продукти за 4 порции:
2 с.л. олио
2 пилешки гърди без кожа
1 глава лук, нарязан на полумесеци
3 домата, нарязани на ситно
1 пащърнак, нарязан на пръчици
1 морков, нарязан на пръчици
1 пръчица канела
сол
черен пипер, млян
1 червена чушка, нарязана на колелца
1 жълта чушка, нарязана на колелца


Необходими продукти за сос Пири-пири:
получават се точно 3 с.л.
сокът на 1 лимон
1 червена чушка
2 малки червени люти чушки, без семената, наситнени
1 с.л. зехтин
щипка сол


Начин на приготвяне на соса: 
Първо се приготвя сосът.
В тенджера се слагат лимоновия сок, червената и лютите чушки.
Кипва се, захлупва се, вари се на тих огън 10 минути.
Добавя се зехтин и сол.
Пасира се до гъста паста.

В голяма тенджера се нагрява олиото.
Пилешките гърди, цели или на порции, се запържват от всички страни до златисто и се изваждат настрани.
В тенджерата се слага лукът, доматите, пащърнакът, морковите, канелената пръчица, солта и черни пипер.
Месото се връща в тенджерата и се сипва 200-300 мл вода.
Кипва се и се добавя 1 с.л. сос Пири-пири.
Захлупва се и се вари на тих огън 30 минути.


Добавят се чушките и още 2 с.л. сос Пири-пири.
Захлупва се и се вари на тих огън още 30 минути.

Източник: Списание „Уверени в кухнята”
.

понеделник, 24 август 2015 г.

Тарталети с извара и нектарини



Да се насладиш на домашнопритотвени тарталети не е мисия невъзможна, знаете ли? Наскоро се убедихме в това, когато в кулата се разнесе неустоимия аромат на прясно изпечени Тарталети с лешници, бадеми и боровинки.
Днешната рецепта е за почитателите на не толкова сладките десерти. В изкусителна златисто хрипкава кошничка се надпреварват два вкуса – на мека неутрална извара и плодово-маслена сладост.


Необходими продукти за 6 тарталети с диаметър 12 см:

За тестото:
200 г брашно плюс още за поръсване
2 жълтък
100 г пудра захар
120 г краве масло, размекнато
2 ч.л. ром

За пълнежа:
2 нектарини
50 г краве масло
50 г пудра захар
2 жълтъка, лека разбити
225 г извара


Начин на приготвяне на тестото:
Брашното, жълтъците, пудрата захар, маслото и ромът се слагат в купа.
Миксират се с приставки за месене на тесто.
Оформеното тесто се слага в найлонова торбичка.
Оставя се в хладилника за 10 минути.

Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност.
Изрязват се кръгове с диаметър, достатъчен, за да покрие дъното и стените на формичките.
Тестото се полага във формичките и се притиска внимателно с пръсти.
Дъното се набожда с вилица и се посипва с половината от боровинките.
Отново се оставя в хладилника за 10 минути.

Фурната се загрява до 160°.
Тавата за печене се поставя във фурната, за да се загрява*.

Начин на приготвяне на пълнежа:
Нектарините се разполовяват, отстраняват се костилките.
Плодът се настъргва на едро ренде.
Маслото и захарта се разбиват, добавят се жълтъците и изварата.
Плодовата и маслената част се смесват добре.

Пълнежът се разпределя във формите с тесто.
Пече се в нагорещената тава 25-30 минути.

* Тавата за печене се нагорещява предварително, защото така тестото на дъното на тарталетите ще се изпече равномерно.

.

понеделник, 17 август 2015 г.

Спагети Болонезе

Рецепти за сос Болонезе има много. Моята изпитана рецепта имам от списание „Уверени в кухнята”. Получава се апетитно, вкусно и ароматно. Всъщност  този сос, освен за гарниране на паста, може да се използва и за плънка на такос или палачинки. Да ви е вкусно!


Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 моркова
1 стрък целина
100 г шарен бекон
500 г качествена телешка кайма
сол и черен пипер
300 мл телешки бульон
400 г домати от консерва
1 с.л. доматено пюре
100 мл червено вино
щипка сол
1 с.л. сушен риган
450 г спагети*


Начин на приготвяне:
Зехтинът се загрява в голям тиган.
Добавят се лука, чесъна, морковите, целината, бекона.
Всичко се запържва за 5 минути до омекване.

Прибавя се каймата и леко се засилва огъня.
Пържи се 5 минути, като непрекъснато се бърка, докато каймата леко покафенее. Подправя се със сол и черен пипер.

Добавят се бульона, доматите, доматеното пюре, виното, захарта, ригана.
Кипва се и се вари на силен огън 10 минути.
Сосът къкри още 20 минути на тих огън.


Спагетите се варят според указанието на опаковката.
Отцеждат се от водата и се разпределят в порционни чинии. 
Залива се със сос и се ръси с настъргано сирене пармезан.


*Според оригиналната рецепта, от посочените продукти се получават 4-6 порции. По нашите възможности обаче са достатъчни за вечеря на 6-8 възрастни.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.