понеделник, 28 септември 2015 г.

Неаполитанска пица с пирински привкус

Днес ви представям една типично италианска рецепта за пица. Източникът е любимото списание „Уверени в кухнята”. Направих дребни промени, според продуктовата наличност в кулата, които в никакъв случай не промениха изкусителната визия и неустоим вкус на ястието. По оригиналната рецепта се използва сирене моцарела, вместо ементал. Освен това, се слага 1 с.л. ситно нарязан пресен риган, а аз сложих малко сушен див риган. Именно той придаде пиринския привкус на моята италианската пица.
Тази година ежегодното екскурзионно летуване с приятелки беше в Пирин. Разбира се, че бяхме изкушени от ароматна планинска мащерка, див риган и други уханни билки. Набрахме си малко и сушихме букетчета в движение, завързани за раниците на гърба. Приличахме на подвижни шкафчета за подправки. Вероятно затова не се загубихме една от друга по пиринските пътеки, тъй като следвахме силния аромат, носещ се от вървящия отпред.
Насладете се на суровата красота на Пирин и вкусната неаполитанска пица с пирински привкус.

Необходими продукти за 4 блата с диаметър 28 см:
200 мл хладка вода
2 с.л. олио
350 г брашно
2 ч.л. сол
½ кубче мая

Необходими продукти за плънка:
1 глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, счукани
100 г гъби, тънко нарязани
1 с.л. зехтин
250 г консервирани домати
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. царевично нишесте
сол и черен пипер на вкус
2 големи зелени чушки, нарязани на пръстени
½ с.л. сушен риган
100 г сирене ементал
15 г сирене пармезан
1 шепа черни обезкостени маслини


Начин на приготвяне на блата:
Брашното се пресява в широка тава.
В кладенче в средата се сипва разтворената във водата мая и олиото, а в периферията – солта.
Меси се гладко тесто.
Разточват се три кръга и се поставят в намаслени тавички.

Начин на приготвяне на плънката:
Лукът, чесънът и гъбите се запържват в зехтина, докато омекнат.
Добавят се доматите и доматеното пюре и се вари на тих огън 10 минути под капак.
Царевичното нишесте се размива в 1 с.л. студена вода и се добавя съм соса с непрекъснато бъркане.
Задушава се на тих огън 2 минути.
Подправя се.

Оформяне на пицата:
Върху блатовете се разпределя по 1/3 от соса.
Разполагат се пръстени от чушка и се ръси с риган.
Посипва се с настърган ементал и пармезан, нареждат се маслини.
Почива 15 минути на топло място.
Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за 7 минути.
Сервира се топла.

Препоръки:    
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно към тестото, ако е необходимо, отколкото течност.  
Тавичките за пица и долната страна на блатовете се набрашняват добре, за да се избегне залепване и за да се получи хубава хрупкава коричка при печенето. 

Разходете се заедно с мен из пиринските пътеки, усетете аромата на ярките цветя, разхладете се в бистрите потоци... 

Пиринска мащерка



В подножието на Вихрен


Река Бъндерица

Изкачване на 400-метровата северна страна на Вихрен

Почивка с поглед към Премката



Връх Синаница и Синанишкото езеро




Спано поле









Кукленското езеро

Отново пиринска мащерка





Поповското езеро
.

понеделник, 21 септември 2015 г.

Богата фокача с домати, чушка и орехи и ... ЧРД на кулата

Точно преди 5 години и 10 дни кулата отвори врати, за да приюти моите кулинарни опити, в повечето случай - плахи, с прохождащи стъпки на дете. Пет години е хем много, хем малко време... Зависи от призмата, която пречупва гледната точка. Пет години е дълъг период, предвид ежеседмичното публикуване на различна рецепта и цялото постоянство и ангажираност, които налагат това занимание. Пет години е малко време, ако се обърне внимание на безкрайното кулинарно изкуство, наред с многобройните знания, умения и техники, които предстои да овладея. Е, толкова неусетно се изтърколиха тези пет години, че почти забравих за 12 септември - денят на първата публикация в кулата. Затова няма специална празнична рецепта... Насладете се на семплата фокача, която бях запланувала за днес още преди месец. 
В кулата сме почитатели на апетитната италианска кухня. Надявам се днешната рецепта за италиански плосък хляб да привлече вашето внимание. Златиста и хрупкава основа в комбинация със сочни зеленчукови колелца с орехов привкус. Ето това е лесно и вкусно предложение. Опитайте!

Необходими продукти за 4 блата с диаметър 26-28 см:
200 мл вода
½ кубче прясна мая
1 с.л. захар
350 г брашно
2 ч.л. сол
3 с.л. зехтин

Необходими продукти за гарниране:
2 с.л. зехтин
2 чушки
2 средни домата
1 шепа орехови ядки, смлени
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се размиват в топлата вода.
Сместа почива 10 минути.

Брашното се пресява в широка тава. Прави се кладенче в средата.
Изсипва се сместа с маята и зехтина. В периферията се разпределя солта.
Замесва се еластично и гладко тесто. Не трябва да лепне по ръцете или плота.
Тестото се поставя в намаслена купа. Покрива се с найлоново фолио и кърпа.
Втасва при стайна температура до удвояване на тестото.

Втасалото тесто се дели на 4 части.
От всяка част се разточва блат с диаметър 26-28 см.
Разстила се в намаслени тавички и се намазва с разтвор от зехтин и вода в съотношение 1:1.
Ръси се със сол и се оставя да втасва 30 минути.


Доматите се режат на кръгчета, а чушките – на пръстени.
Общото количество зеленчуци се дели на 4 части.
Разпределят се равномерно по повърхността на четирите блата.
Ръси се с орехови ядки.

Пече се в предварително загрята до 275˚ фурна за 7 минути.

.

понеделник, 14 септември 2015 г.

Френско намигване или пилешко печено с чушки и сос бешамел

Обикновеното пилешко печено получава страхотен вкус, благодарение на живописния слой от нарязани зелени и червени чушки, подправени с букет от ароматни зелени подправки, чесън и индийско орехче. Сосът бешамел придава невероятен млечен привкус на ястието с френско намигване, а финалния щрих от ементалова коричка апетитно приканва към опитване и кулинарна наслада.
Блюдото е подходящо за обяд или вечеря в семеен или приятелски кръг. Възможно е да се приготви от предния ден в йенски съд, като до поднасянето се съхранява под капак в хладилник. Преди поднасяне се ръси с Ементал и се затопля във фурна до запичане на Ементала.
Приятен апетит!   

Необходими продукти за 6-8 порции:
3 зелени чушки, почистени от семената
3 червени чушки, почистени от семената
2 глави лук, ситно нарязани
2 скилидки чесън, ситно нарязани
8 с.л. олио
6 парчета пилешки гърди, обезкостени и без кожа
2 с.л. брашно
2 с.л. нарязан пресен магданоз
2 с.л. нарязан пресен риган
250-300 мл пилешки бульон

Необходими продукти за сос бешамел:
450 мл прясно мляко
½ глава лук, не се реже
малко индийско орехче
малко пресни стъбла от магданоз
4 зърна черен пипер
1 дафинов лист
20 г краве масло
2 с.л. брашно
1 с.л. сметана
сол и черен пипер

2 яйца, разбити
сол и черен пипер
½ ч.л. индийско орехче
150 г сирене Ементал*


Начин на приготвяне на сосът бешамел:
Млякото се слага в тенджера заедно с лука, индийското орехче, магданозените стъбла и зърната черен пипер. Кипва се, но без да завира.
Огънят се намаля. Продуктите се оставят да киснат 10 минути. Прецежда се.

Прави се светла запръжка: маслото се разтапя в тенджера с дебело дъно, добавя се брашното и се бърка непрекъснато на умерен огън 1 минута.

Сваля се от огъня. Постепенно се добавя млякото в запръжката. Всяка следваща порция се прибавя, когато предишната е добре усвоена.

Сосът се връща на огъня и си бърка, докато кипне.
Вари се на тих огън 2-3 минути.
Добавя се сметаната и подправките.


Начин на приготвяне на пилешкото печено:
Чушките се режат на кръгчета.
Запържват се в тиган с 4 с.л. от олиото за 10 минути, докато омекнат.
Изваждат се от тигана с решетеста лъжица в отделен съд.
Слагат се лука и чесъна и се задушава 5 минути, до омекване.
Изваждат се от тигана и се смесват с чушките.

В тигана се добавя останалото олио.
Пилешкото се реже на парчета по 2,5 см и се слага в тигана.
Пържи се 5 минути или до златисто.
Постепенно се добавя брашното и се бърка непрекъснато на умерен огън 2 минути.
Прибавят се зелените подправки и бульона.
Кипва се и се сваля от огъня.

В дълбок съд с вместимост 2,5-3 литра се нарежда ред чушки и лук.
Отгоре се слага пилешкото, а най-отгоре – останалите чушки.

В отделен съд се разбива соса бешамел с яйцата, солта, черния пипер и индийското орехче.
Излива се върху месото.

Ръси се с настърган Ементал.
Пече се в загряна до 180˚ фурна за 35 минути. 


* Ако нямате в момента сирене Ементал, може да го замените с качествен кашкавал.
.

понеделник, 7 септември 2015 г.

Розов книгоразделител

Решили сте да подарите книга? Изненадайте получателя като прибавите към подаръка този ръчно измайсторен книгоразделител.
Всъщност книгоразделителят може да бъде оригинален подарък за любимия учител по повод началото на новата учебна година.  Петнадесети септември е само след броени дни...
За улеснение на тези от вас, които започват от АБВ в плетенето, съм подготвила уроци в снимки и картинки на основните бримки и пълнежи. Снимките направих лично аз, а илюстрациите с уроци са от тук. Видео уроци ще намерите тук.
Трябва да знаете как се плете:
Синджир бримка
Залепена бримка
Нисък пълнеж
Висок пълнеж
Двоен висок пълнеж
 

Ето как се получава:
Книгоразделителят се състои от три съставни части - кръгъл детайл, опашчица и панделка.
 

Първо се изплита кръглия детайл по схемата. Конецът не се реже.
 

Плетенето продължава с опашчицата на книгоразделителя:
изплитат се 50 СБ;
правят се 10 СБ и 1 ЗБ в първата от десетте СБ – получава се гайка;
редуват се 4 СБ и 1 ЗБ във всяка пета СБ;
накрая се прави 1 ЗБ в кръга и конецът се реже.
 

В гайката в края на опашчицата се закрепва малка сатенена панделка в контрастен цвят за повече кокетност и завършен вид на изделието.

Приятно четене!
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.