понеделник, 26 октомври 2015 г.

Мъфини със сирене и мюсли



Мъфини с прясно мляко ІІІ вид
Ако редовно посещавате Кулата, вероятно сте разбрали, че мъфините са на особена почит тук. Първо, тези малки топчици се получават много бързо и лесно. Второ, рецептите са почти мултифункционални, защото с малки промени се трансформират от сладък в солен вариант и обратно. Е, днес е ред на Мандаринените мъфини от 2010 г. от десерт, да се превърнат в солена закуска. Приятен апетит!

Необходими продукти: 
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 яйце
½ ч.ч. (120 мл) олио
½ ч.ч. (120 мл) прясно мляко
2 ч.ч. (280 г) брашно
2 ч.л. (6 г) бакпулвер
150 г натрошено бяло сирене
½ ч.ч. мюсли с тропически плодове и ядки
½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Мокрите продукти – яйце, олио и прясно мляко се смесват в дълбока купа.
Сухите съставки – пресятото брашно, бакпулвер и сол се смесват в друга купа.
Сухите съставки, сиренето и мюслито се добавят към мокрите продукти.
Разбърква се малко.
Със супена лъжица се запълва 2/3 от обема на 12 форми с тесто.
Пече се 20-25 минути в загрята до 180°С фурна.
Мъфините изстиват 10 минути във формите.
Изваждат се от там и се охлаждат върху метална решетка.


.

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Пица Лахмаджун

В своята национална кухня всеки народ по света има своя собствена рецепта за пица. Турската кухня не е изключение. Всъщност Лахмаджун изначално не е турско ястие, рецептата е заимствана от арабите. В превод от арабски език наименованието означава „месо с хляб”. В основата на това популярно източно блюдо е деликатен и хрупкав хляб с плънка от месо и зеленчуци, овкусени с подправки и билки.  Традиционно месото трябва да е ситно накълцано агнешко или телешко, а пицата да се пече в каменна пещ, но може да се приготви с мляно месо в домашна съвременна фурна. Ще внесете ли ориенталки полъх на вашата трапеза?

Необходими продукти за 4 блата с диаметър 28 см:
200 мл хладка вода
2 с.л. олио
350 г брашно
2 ч.л. сол
½ кубче мая

Необходими продукти за плънката:
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. зехтин
500 г белени домати
1 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
300 г телешка кайма
½ ч.л. кимион
1 жълта чушка
1 червена чушка
1 шепа обезкостени черни маслини
150 г бяло сирене
1 с.л. сушена мащерка
2-3 люти чушлета
 

Начин на приготвяне на блата:
Брашното се пресява в широка тава.
В кладенче в средата се сипва разтворената във водата мая и олиото, а в периферията – солта.
Меси се гладко тесто.

Начин на приготвяне на плънката:
Лукът и чесънът се белят и се режат на ситно.
Запържват се в 1 ч.л. зехтин, докато омекнат.
Добавят се доматите на парчета и доматеното пюре.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

В тиган се загряват 2 с.л. зехтин.
Каймата се пържи около 5 минути.
Подправя се със сол, черен пипер и кимион.

Чушките се режат на четири по дължина, почистват се от семките, измиват се и се режат на ленти.
Сиренето се реже на кубчета.

Оформяне на пицата:
От ¼ тесто се разточва кръг с диаметър 28 см върху набрашнена повърхност.
Пренася се внимателно в намаслена тава за печене на пица.
Разпределя се ¼ от доматения сос, каймата, чушките, маслините и сиренето.
Ръси се със зехтин и мащерка.

Пече се в предварително нагрята до 275°С фурна за 7 минути.
Преди сервиране се аранжира с люти чушлета.
.

понеделник, 12 октомври 2015 г.

Свинско с тиквички, разноцветни чушки и червен пипер

Уловете колоритната есенна зеленчукова вълна с това вкусно ястие. Гарантирам, че ще бъдете на гребена на вълната. Приготвя се лесно и бързо, без някакви специални кулинарни учения и знания, а в същото време предлага апетитна и ароматна гастрономическа наслада.

Необходими продукти за 4 порции:
500 г свинско филе
2 червени чушки
1 жълта чушка 1 зелена чушка
1 тиквичка
1 с.л. червен пипер
300 мл доматен сок
300 мл вода
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Чушките се режат на дебели пръстени, а тиквичките – на шайби с дебелина 1 см.
Подреждат се в голяма тава, без да се застъпват.
Запичат се в загрята на 170˚ фурна за 25 минути или докато краищата започнат да потъмняват.

Свинското филе се реже на средно големи парчета.
Подправя се със сол и черен пипер.
В тенджера се загрява олиото.
Месото се запържва от всички страни за 5 минути.  
Сваля се от огъня.

Червения пипер, доматения сок и водата се добавят в тенджерата.
Кипва се на котлона, след което температурата се намаля.
Къкри под капак около 30 минути.

Добавят се запечените чушки и тиквички.
Вари се още 15-20 минути.
Поднася се топло.

.

понеделник, 5 октомври 2015 г.

Пилешко печено с домати и патладжан

Кога друг път, ако не сега, когато пазарът изобилства от пресен патладжан във всичките му разновидности?! Опитайте тази рецепта, която измислих и приготвих тези дни, изкушена от топчестия лъскав зеленчук, завладял сергиите на усмихнати продавачи по есенните пазари. Избрах един по-специален сорт патладжан. Има много големи, кръгли плодове; бели, с бледо виолетови оттенъци. Месото е бяло, компактно, с много малко семки.
Обикновеното пилешко месо е в топла приятелска прегръдка с патладжанови и доматени шайби, за да се получи колоритно, деликатно и леко подкиселено блюдо с розмаринов ароматен завършек.
  
Необходими продукти:
1,200 кг пилешки гърди
4-5 с.л. олио
400 г патладжан, бял, без семки
400 г домати
150 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
стръкчета пресен розмарин


Начин на приготвяне:
Патладжанът и доматите се режат на шайби с дебелина около 1 см.
Патладжановите шайби се осоляват, подреждат се изправени в съд и се оставят 30 минути да изтече горчивия сок.
Пилешките гърди се запържват в тиган с олио от двете страни.
В същата мазнина се запичат и патладжановите шайби.


В йенски съд с вместимост 2,5-3 литра се подреждат ред пилешко, ред патладжан, ред домати като леко се застъпват.
Ръси се със сол и черен пипер на вкус.
Залива се със 150 мл пилешки бульон.
Поставят се стръкчета пресен розмарин.
Пече се 30 минути под капак в загрята до 180˚ фурна.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.