понеделник, 7 декември 2015 г.

Кифлички с конфитюр и макова поръска

Кифличките, приготвени у дома винаги са вкусни и апетитни. Домът ухае изкусително и напомня за топлината и уюта на бабината кухня. Е, вярно е, че тестените закуски не са здравословни, но едно напомняне веднъж в месеца няма да нанесе непоправими промени в нашата фигура и здравословен хранителен режим, нали?

Опитайте многократно изпитаното тесто за фантастични закуски на кулата. Приятен апетит!  

Необходими продукти за 1,5 кг тесто:
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар
1 с.л. сол
1 пак. (40 г) прясна мая
6 ч.ч. (840 г) брашно

1 бурканче домашен конфитюр от сини сливи
1 белтък за намазване


Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица.

Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото втасва покрито с найлон и кърпа на топло място за 30-60 минути до удвояване на обема.

Разделя се на две еднакви части.
Всяка част се разточва на тънка кръгла кора.
Реже се на 12 сектора.
В широката част се поставя 1 с.л. конфитюр и се навива на руло.
Кифличките се редят в тава, покрита с хартия за печене.
Втасват още 30-40 минути на топло.

Мажат се с белтък.
Ръси се с маково семе.
Пече се при 180°C за 25-30 минути.
В последните 15 минути от печенето се покрива с алуминиево фолио. 


От посочената доза тесто се получават 14 24 броя кифлички.
Източник за тестото: http://www.pelinchef.com/2009/05/pamuk-pogaca.html



Моля, разгледайте моя малък цветен бутик Сребърно вретено (клик тук)
Подаръци, декорация, аксесоари

Създавам щастие, а ти избери усмивка и подари спомен.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.