Кухненски мерки

Както споменах в началото, сполучливото изпълнение на всяка рецепта изисква строгото спазване на дадените в нея количества. Точното мерене е от значение особено за сладкишите. Препоръчвам да си набавите електронна кухненска везна. Аз инвестирах и сега се чувствам още по-уверена в кулинарията.
Тъй като направих своето прохождане с чуждестранни рецепти, в основната част от рецептите тук прилагам следната вместимост на най-често използваните продукти в:
  • 1 чаена чаша (1 ч.ч.) = 240 мл
  • 1 супена лъжица (1 с.л.) = 15 мл
  • 1 чаена лъжица (1 ч.л.) = 5 мл
В случай, че използвам чаена чаша с вместимост, различна от 240 мл, това задължително е посочено в съответната рецепта.
  • При измерване на продуктите чашите и лъжиците не трябва да се препълват, нито да се натъпкват.
  • Посоченото тегло на брашното и пудрата захар е за непресяти съставки. Първо се измерва съответното количество по рецепта и след това се пресява.
Какво ще откриете тук:
  1. Сравнителна таблица на кухненските мерки, използвани в английскоговорещите страни и мерки, използвани в България за обем (течност).
  2. Сравнителна таблица на кухненските мерки, използвани в английскоговорещите страни и мерки, използвани в България за тегло(маса).
  3. Сравнителна таблица на еквивалента при сухите мерки.
  4. Названия и съкращение на български и английски език.
  5. Сравнителна таблица на температурата на електрическите фурни.
  6. Вместимост на най-често използваните продукти в чаена чаша, супена и чаена лъжица.

За потребители на чуждестранни рецепти представям
сравнителни таблици на кухненските мерки,
използвани в английскоговорещите страни и мерки, използвани в България, 
както и съотношение на температурата на електрическите фурни



Обем (Течност)

Американски стандарт
(чаши и кварти )
Американски стандарт
(Унции)
Метрични
(Милилитри и Литри)
2 с.л. (tbsp)
1 унция (fl. oz.)
30 милилитра
¼ ч.ч.
2 унции (fl. oz.)
60 милилитра
½ ч.ч.
4 унции (fl. oz.)
125 милилитра
1 ч.ч.
8 унции (fl. oz.)
250 милилитра
1½ ч.ч.
12 унции (fl. oz.)
375 милилитра
2 ч.ч. или 1 пинта (pint)
16 унции (fl. oz.)
500 милилитра
4 ч.ч. или 1 кварта (quart)
32 унции (fl. oz.)
1000 милилитра или
1 литър
1 галон (gallon)
128 унции (fl. oz.)
4 литри


Тегло (Маса)

Американски стандарт
(Унции)
Метрични
(грама)
¼ унция (ounce)
8 г
½ унция (ounce)
15 г
1 унция (ounce)
30 г
3 унции (ounces)
85 г
3.75 унции (ounces)
100 г
4 унции (ounces)
115 г
8 унции (ounces)
225 г
12 унции (ounces)
340 г
16 унции (ounces) или 1 паунд (pound)
450 г
32 унции (ounces) или 2 паунда (pounds)
900 г
40 унции (ounces) или 2 ¼ паунда (pounds)
1000 г или 1 кг


Еквивалент при сухите мерки





3 ч.л.
1 с.л.
½ унция
14.3 грама
2 с.л.
⅛ ч.ч.
1 унция
28.3 грама
4 с.л.
¼ ч.ч.
2 унции
56.7 грама
5 с.л.
ч.ч.
2.6 унции
75.6 грама
8 с.л.
½ ч.ч.
4 унции
113.4 грама
12 с.л.
¾ ч.ч.
6 унции
0.375 паунд
32 с.л.
2 ч.ч.
16 унции
1 паунд


Названия и съкращения на български и английски

Название
Съкращ.
Название
Съкращ.
унция
-
ounce
fl oz, fl. oz.
галон
-
gallon
gal.
инч
-
inch
in, in.
унция
-
ounce
oz, oz.
пинта
-
pint
p., pt.
паунд
-
pound
lb.
кварта
-
quart
q., qt, qt.
сантиграм
cg
centigram
cg
милиграм
мг
milligram
mg
микрограм
µg
microgram
µg
грам
г
gram
g
килограм
кг
kilogram
kg
милилитър
мл
milliliter
ml
литър
л
liter
l
чаена лъжичка
ч.л.
teaspoon
t., tsp., tsp
супена лъжица
с.л.
tablespoon
T., tbs., tbsp.
чаена чаша
ч.ч.
cup
c., C.
  

Температури на фурни

Американски стандарт
Метрични
122° F
50° C
176° F
80° C
212° F
100° C
248° F
120° C
250° F
130° C
300° F
150° C
350° F
180° C
400° F
200° C
425° F
220° C
464° F
240° C


Вместимост на най-често използваните продукти 

Брашно
1 ч.ч. = 130 -140 г
½ ч.ч. = 65-70 г
1 с.л. = 10 г

Сода бикарбонат
1 ч.л. = 5 г

Бакпулвер
1 ч.л. = 4-5 г

Сол
1 с.л. = 22 г
1ч.л. = 7 г

Ванилия 
1 ч.л. = 2 г

Захар на кристали, бяла
1 ч.ч. = 200 г
¾ ч.ч. = 150 г
½ ч.ч. = 100 г
¼ ч.ч. = 50 г
1 с.л. = 12 г
1 ч.л.= 4 г

Кафява захар
1 ч.ч. = 218 г
¾ ч.ч. =164 г
½ ч.ч. =109 г
¼ ч.ч. = 55 г
Пудра захар
1 ч.ч. = 115 г
¾ ч.ч. = 87 г
½ ч.ч. = 58 г
¼ ч.ч. = 29 г
1 с.л. = ... г
1 ч.л. = ... г

Краве масло
Що се отнася до маслото в сравнение с маргарина,
вярвам повече на кравите, отколкото на химията.

1 ч.ч. = 226 г
¾ ч.ч. =170 г
½ ч.ч. =113 г
¼ ч.ч. = 57 г
1 с.л. = 14 г
Растителна мазнина
1 ч.ч. = 240 мл

Свинска мас
1 ч.ч. = 240 г
1 с.л. = ... г

Прясно мляко
1 ч.ч. = 240 мл
¾ ч.ч. = 180 мл
½ ч.ч. = 120 мл
¼ ч.ч. = 60 мл

Орехови ядки, смлени
1 ч.ч. = 70 г

Орехови ядки, едро нарязани
Богатият аромат на орехите се удвоява при печене
и ги прави идеални ядки за сладкиши.

1 ч.ч. = 100 г
¾ ч.ч. =75 г
½ ч.ч. =50 г
¼ ч.ч. = 25 г
 
Яйце
Любовта и яйцата са най-добри, когато са пресни.

с черупка = 57 г
без черупка = 50 г
белтък = 30 г
жълтък = 18 г
.

4 коментара:

Анонимен каза...

много благодаря за мерките ще са от полза

The witch каза...

Радвам се, че мерките са полезни. Откакто си купих електронна теглилка, тя е един от най-добрите ми приятелки в кухнята. Точно изтеглените продукти са едно от важните условия за успешен кулинарен резултат.

Nina Nikolova каза...

Страхотен блог!Поздравления!Най-после намирам всичко нужно на едно място!

The witch каза...

Нина, добре дошла в кулата.
Надявам се на нови срещи из коридорите.
С поздрав!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.